Trangia retkikeitin kulkee aina matkalla mukana

Trangia on yksi niistä harvoista varusteista hammasharjan lisäksi, minkä otan jokaiselle reissulle mukaan. Se toimii sekä kesällä että talven pakkasissa. Trangian avulla olen valmistanut muun muassa herkullisia lounaita takamailla lumilautaillessa.

Trangian sytyttäminen

Trangia 25, non-stick pannut ja spriipoltin

Minulla on 25-sarjan Trangia non-stick pannuilla ja alumiinisella kahvipannulla. Perinteinen spriipoltin on pieni, kevyt ja se toimii hyvin myös pakkasella. Säilytän sitä omassa pienessä muovipussissa, sillä en halua pienintäkään Marinolin jäämää kattiloihin.

Kätevimmäksi ratkaisuksi spriin kuljetukseen on osoittautunut Trangia oma 0,5 litran pullo. Siitä polttoainetta on helppo ja turvallinen annostella ja kuljetuksen aikana korkki pysyy aina varmasti kiinni.

Marinol nokeaa pannut ja sormet

Spriin huono puoli on, että se nokeaa kattiloiden pohjat mustiksi. Pidän matkassa aina mukana kosteuspyyhkeitä, joilla saan noen helposti pyyhittyä pois. Muuten sormet ja varusteet olisivat aina kokkailun jälkeen mustia.

Spriipolttimen käyttö

Yksi täysi polttimellinen riittää noin 25 minuutiksi. Kokemuksen kautta olen oppinut annostelemaan polttoainetta myös vähemmän aina tarpeen mukaan. Jos kokkailujen jälkeen liekki vielä palaa, käytän sitä lämmittämään kattilassa vettä. Lämpöisellä tiskivedellä on sitten hyvä huuhdella välineet puhtaiksi.

Trangian kaasupoltin tuo lisää tehoa

Minulla on Trangiaan myös kaasupoltin ja se on todella tehokas. Valmistaja ilmoittaa spriipolttimen tehoksi 1000 W ja kaasupolttimen 2100 W. Spriipolttimenkin teho on mielestäni täysin riittävä.

Kaasu on siitä mukavaa, että se ei nokea kattiloita. Kaasun annostelu on myös helppoa. Voin kääntää hanan kiinni, kun en enää tarvitse liekkiä.

Pakkasilla kaasu sen sijaan ei toimi, koska kaasu ei höyrysty ulos pullosta. Ei, vaikka jotkut pullot väittävät toimivansa jopa hurjassa -27 asteen pakkasessa. Talvikäyttöön spriipoltin on siis hyvä ratkaisu.

Toinen kaasupullojen huono puoli on metallijätteen kertyminen. Tyhjää kaasupulloa ei voi täyttää. Se pitää viedä metallinkierrätykseen.

Trangia ja vaunuilu sopii hyvin yhteen

Trangia sopii loistavasti yhteen matkailuvaunuilun kanssa. Kesäpäivänä etukatoksen alla on mukava kokkailla ruokaa. Jos tekee mieli lähteä pidemmälle luontoon, kulkee Trangia kätevästi repussa mukana.

Tommi

App Store link